неділя, 20 травня 2018 р.

Петро Білоус. Передчуття польоту (передмова до альманаху "Зустріч '99")

Передчуття польоту

У цьому літературному альманасі вперше зустрілися молоді автори, котрі можливо, ще не встигли познайомитися один з одним. Водночас вони спільно з'явилися на зустріч із читачем, який у цей не вельми поетичний час відчуває спрагу до дзвінкого, джерельного українського слова, шукає Духовного спілкування з цікавими і небуденними особистостями. Отож, це не тільки зустріч із цікавими літературними іменами, а й з молодою літературою, джерела якої, на щастя, не пересихають на Житомирщині.
Читач з приємністю та естетичним подивом доторкнеться до ліричної прози Романа Бабінця та поетичних мініатюр Едуарда Баркова, із зацікавленням сприйме поетичні рефлексії Тетяни Короленко, побудовані на поєднанні античних та язичницьких образів, а в ліричних сповідях Ольги Василюк відчує напругу перших почуттів та красу рідної природи. Світ Тетяни Василюк - це світ музики, кольорів, світлотіней, де народжується почуття гармонії і повноцінності. Наталя Васьковська, звернувшись до традиційної тематики, прагне наповнити ії індивідуальною пристрастю і світовідчуттям, імпресивною тональністю та елегійністю позначені вірші Анфіси Горбань. Роман Здорик віддає на суд читачеві зрілі лаконічні по-сучасному динамічні поезії, а Олег Левченко, автор щойно виданої збірки віршів «Подих», пропонує не лише серйозне та уважне ставлення до літературної справи, а
й вдумливу і розважливу поезію та прозові мініатюри. Чи не найоригінальніша сторінка альманаху - синкретична творчість (поезія, проза, графіка) Олени Лудченко - із
самобутнім ладом мислення та образа творення, що відповідно відбивається у її літературних ескізах. Не поступається їй ї Тетяна Павлінчук зі своіми несподіваними віршами, яким притаманне метафоричне мислення і незвична форма самовираження. На цьому тлі перші спроби юної Олени Маленівськоі' можна назвати обнадійливими, як і вірші Каті Радько, котра пробує себе у різних темах і тональностях, пробиваючись до оригінальної образності. Першу літературну заявку зробив і Петро Щербина. З-поміж усього виділяється психологічна проза Олени Юрчук, чий хист прозаіка вже розкрився у книзі новел «Бігти по небу» (1998). Оригінальністю світобачення позначена графіка Наталії Левченко.
Репрезентовані в альманасі автори - це учні, студенти, молоді фахівці. Їхній шлях у літературі тільки розпочався. Замість ідеологічної риторики вони несуть рідне слово, яке у їхніх творах переплавлюється у діло - розбуджує естетичне чуття, розум, сумління. Нехай щастить тим, хто причастився й очистився рідною мовою, хто відчув непереборне бажання духовного польоту, а значить - культурного спілкування і нових зустрічей у прекрасному світі Літератури.

Петро БІЛОУС,
доктор філологічних наук, професор Житомирського державного педагогічного
 університету ім.І.Я.Франка.



Петро Білоус. Передчуття польоту / Зустріч '99 : [альманах] вірші, оповідання, новели, малюнки / Уклад.: П.В. Білоус, М.М. Жайворон. - Житомир : видання газети "Житомир", 1999. - 76 с. - С. 3-4.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Людмила Золотюк, Галина Левченко. Коли «Бридкий» не бридкий (відгук на виставу). Стаття з часопису "Філео+Лоґос" ("Люблю+Слово") #16 (2011)

Коли «Бридкий» не бридкий Коли: 29 грудня 2010 року, о 18:00. Хто вчинив:  Молодіжний театр «1-а студія» . Ролі виконували: Світлана Полі...