пʼятниця, 6 березня 2020 р.

Людмила Кицак. Кокотюха створив Скорпіона. Стаття з часопису "Філео+Лоґос" ("Люблю+Слово") #16 (2011)

Кокотюха створив Скорпіона

Кокотюха А. Удар Скорпиона / Кокотюха А. / Предисл. А Кобец. — Харьков: Книжный Клуб „Клуб Семейного Досуга”; Белгород : ООО «Книжный Клуб „Клуб Семейного Досуга”», 2010. — 368 с.

Андрій Кокотюха заявив про себе як письменник у 1995 році, опублікувавши кримінальну повість «Шлюбні ігрища жаб». За твір одночасно отримав нагороду видавництва «Смолоскип» і ряд негативних відгуків у пресі. З того часу письменник продовжував дивувати читачів своїми новими історіями. Тримаю в руках його супер-нову книгу. Яскрава обкладинка, «скромний» надзаголовок «Кримінальний талант», сіруваті сторінки, але… наповнення здивувало. Отож.
«Удар Скорпіона» (2010) — один із нових його романів. Варто зазначити, що останні за часом твори А. Кокотюхи справді дивують захоплюючим і гострим сюжетом, незвичайними героями, несподіваною інтригою. За рядом ознак ідентифікуємо цей твір як кримінальний детектив. Є таємниця, є небіжчики, є нишпорка, є процес збору інформації (доказів), є логічні розмисли, є несподівана розвязка.
Головний герой (колишній боєць спецпідрозділу) Віктор Хижняк змушений вступити у двобій із кілером на прізвисько Скорпіон, який методично винищує людей у Задніпровську — одному з міст України. Прізвисько головного героя — Вітька-супермен — чітко характеризує всі його основні риси: він безстрашний, незнищенний, все може, все вміє, як і належить — дотепний і цікавий співрозмовник, справжній друг. Проте одна з його характерних і, напевно, нетипових рис — він ніколи не ризикує, аби показати себе комусь з найкращого боку. Він іде на ризик тільки тоді, коли це має сенс (епізод із замінованим автобусом, у якому їхали обдаровані діти України: Віктор ризикує виявити себе, проте розуміє, що навряд чи хтось інший має таку підготовку, як він; супермен кидається визволяти дітей).
Такий тип героя не може не привабити реципієнтів, адже, читаючи, ми самі відчуваємося сильнішими, благороднішими, впевненішими у собі, переживаємо і боремося разом із Хижняком. Усі епізоди бійок, думок героя, його відчуттів прописані дуже чітко і переконливо. Супермен сумнівається, він може відчути себе безпорадним, але зазвичай збирається із духом і продовжує боротьбу.
У сюжет традиційно вплітається, хоч і нечітка, проте дуже емоційна любовна лінія. Однак головного героя вона стосується побіжно. Це неабиякий комплімент письменнику, адже сучасним авторам навіть глибоко філософських творів дуже рідко вдається уникнути мотиву кохання. Андрієві Кокотюсі це майже вдається.
Якщо читач прагне адреналінових вражень, крутих бійок, шалених автомобільних гонок, перестрілок та вбивств, приправлених логічними роздумами та висновками українського супермена, — вам просто необхідно прочитати новий кримінальний роман Андрія Кокотюхи.
Людмила Кицак, м. Житомир



Людмила Кицак. Кокотюха створив скорпіона. Стаття /
Філео+Логос (Люблю+Слово): Літературно-художній журнал. - 2011 - #16. - 160 с. - С.152-153.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Людмила Золотюк, Галина Левченко. Коли «Бридкий» не бридкий (відгук на виставу). Стаття з часопису "Філео+Лоґос" ("Люблю+Слово") #16 (2011)

Коли «Бридкий» не бридкий Коли: 29 грудня 2010 року, о 18:00. Хто вчинив:  Молодіжний театр «1-а студія» . Ролі виконували: Світлана Полі...